Gastrostudio

Gastrostudio 2020

vyvěšeno od: 23. 9. 2019

SOUs Vodňany: Vaření povýšíme na kulinářství!

 

Po třech letech usilovných přípravných prací na projektu „Gastrostudia SOUs Vodňany“ jsme v roce 2019 konečně uspěli! Obdrželi jsme prostřednictvím zřizovatele naší školy dotaci na výstavbu moderního gastrostudia pro výuku budoucích kuchařů a číšníků v celkové výši 4 728 109 Kč, a to na základě úspěšného projektu uplatněného v rámci výzvy MAS Vodňanská ryba (MAS_IROP_č.4) navázané na průběžnou výzvu IROP č. 68 – Zvyšování kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání.

O co se vlastně jedná?

Co přinese žákům učebního oboru kuchař-číšník nové gastrostudio?

Budoucí kuchaři v naší škole opustí při odborné výuce zastaralé učebnice (tradiční receptury teplých pokrmů) a nahradí je video-učebnice. Opustíme tradiční schéma výuky, kdy se žák nejprve učí teoreticky ve škole, např. jak vykostit, připravit a upéct kuře, a pak až někdy později v rámci praktického vyučování se dostane i k tomu doopravdy kuře upéct. V rámci nového předmětu kulinářství (který je vyučován ve čtyřhodinových blocích) učitel prakticky ukáže žákům, jak vykostit, připravit a dát péct kuře, přičemž veškerou jeho činnost detailně snímají videokamery, které obraz přenášejí na velkoplošnou obrazovku a monitory žákovských počítačů. Po tomto úvodu si pak všichni žáci prakticky zkusí totéž.

Jedná se o zásadní a radikální modernizaci odborné výuky u učebního oboru kuchař-číšník. Gastrostudio SOUs Vodňany se bude skládat ze dvou učeben spolu s příslušným zázemím. První učebna pro 12 žáků bude vybavena 12 počítači a velkoplošnou obrazovkou, na níž budou žáci při výuce kulinářství sledovat učitele odborných předmětů, a ten bude zároveň spolu s výkladem vše prakticky předvádět. Součástí této učebny bude samozřejmě špičkově vybavená kuchyně s nejvyšší profesionální kvalitou veškerého zařízení. Na počítačích (či vlastních tabletech a mobilních telefonech) si žáci budou moci znovu pustit ze záznamu výklad pedagoga či si vyhledat doplňující informace na internetu. Druhou učebnou je cvičná kuchyně, kam žáci přejdou hned po skončení teoretického výkladu učitele, a vše si prakticky vyzkoušejí. Zde budou indukční vařiče s 12 pracovními místy pro žáky, opět zde bude šest velkoplošných obrazovek, aby žáci i při práci mohli sledovat vizuálně a ze záznamu postup vyučujícího; dále konvektomaty, schockery, multifunkční trouby, myčky nádobí, chladničky, vyhřívací skříně na inventář, fritézy, profesionální kávovary atd.

         Kulinářské umění je vzdělávací projekt zaměřený na profesionální gastronomické vzdělávání formou video e-learningu v kombinaci s praktickou výukou v kuchyni. Na základě tohoto projektu vznikne v naší škole nový předmět "kulinářství", který integruje několik předmětů a spojuje teorii s praxí v jeden celek. Místo zastaralých tištěných učebnic získají žáci přístup do moderního interaktivního gastronomického vzdělávacího portálu. Jedná se o profesionální vaření, ve kterém se naučí novou škálu kulinářských technik od základů až po náročnější techniky vaření. Je zcela zřejmé, že tato moderní výuka bude žáky více bavit a osvojí si tak mnohem více praktických dovedností, než při tradičním způsobu vyučování, které je rozděleno na teoretickou výuku a odborný výcvik.

         V současné době je zpracována veškerá realizační dokumentace včetně všech zařizovacích předmětů a vybavení, máme už k dispozici 3D vizualizace od ing. arch. Lukáše Švejdy z projekční kanceláře „Jiný rozměr“. Při vytváření projektové dokumentace se pan architekt Švejda zmínil, že chtěl navštívit nějaké už existující gastrostudio, ale v jižních Čechách nemá náš projekt žádnou obdobu. Podle mých informací jsou gastrostudia v Praze (např. v hotelové škole Praha 9–Klánovice, kde jsme se u pana ředitele Procházky před léty inspirovali) a na Moravě má toto vybavení ještě jedna střední škola.

         Pro nás i pro uchazeče o učební obor kuchař-číšník, kteří uvažují o tom, že si vyberou naši školu, je to vynikající zpráva. Gastrostudio by mělo být postaveno během několika jarních měsíců v roce 2020 a ostrý provoz bude zahájen od 1. září 2020.

 

                                                                  Mgr. Pavel Kotál, ředitel školy

 

 


Tato stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko Souhlasím, souhlasíte s jejich použitím. Další informace Souhlasím