SOU Vodňany Gastrostudio 2020

Gastrostudio

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Gastroučebna

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Návrh interiéru gastrostudia a gastroučebny

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Gastrostudio aktuálně

Připnuto

SOUs Vodňany se připravuje na výuku v novém gastrostudiu

 Realizace projektu „Gastrostudio SOUs Vodňany“ je v plném proudu a každý den je pouhým okem viditelný postup stavebních prací. Ing. Věra Hřebečková, která bude zajišťovat výuku v těchto moderních učebnách, nám zodpověděla otázky týkající se kulinářství, gastrostudia a celkově gastronomie.

 

Můžete nám stručně představit koncept kulinářství?

Podstatou kulinářství je učit techniky a postupy a ne jednotlivé recepty. Když žák pochopí podstatu jednotlivých kulinářských technik a postupů, bude si umět vytvářet vlastní recepty.

 

Jak bude gastrostudio využito?

Již ve druhém pololetí tohoto školního roku počítáme s využitím studia k praktické, ale i teoretické výuce. V příštím roce 2021 – jakmile bude gastrostudio předáno škole k užívání - začnou být prostory využívány i pro odborný výcvik. Vyučovat se tu bude především zcela nový předmět „kulinářství“ u žáků 1. ročníku  učebního oboru kuchař-číšník, ale než postupně naběhne výuka u tohoto oboru i pro druhý a třetí ročník, bude gastrostudio využíváno rovněž pro odborný výcvik nejen kuchařů a číšníků, ale i cukrářů.

 

Jak bude vypadat výuka předmětu kulinářství?

V těchto dnech začínáme využívat licenci „Kulinářské umění“, díky níž se naši studenti naučí celou škálu kulinářských technik a postupů od základů, jako je správné krájení nožem, vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je práce s masem a rybami, nakládání do solného nálevu, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide. Nebudou se tedy učit z klasických učebnic, jak tomu bylo v předchozích letech, ale formou detailně propracovaných videomodulů, které si budou moci přehrát na svých mobilních telefonech, tabletech či noteboocích.

 

Budete se soustředit jen na českou kuchyni nebo i na zahraniční?

První dva roky budou věnovány české kuchyni, v třetím ročníku nahlédneme i pod pokličku kuchyně mezinárodní.

 

Je možné podobný koncept výuky najít i jinde na jihu Čech?

Předmět kulinářství se vyučuje i na několika málo školách na jihu Čech, ale moderní gastrostudio s potřebným špičkovým vybavením za 13,2 miliónu korun se staví jen zde ve Vodňanech.

 

Co žákům tato inovace přinese?

Žáci si studiem kulinářského umění zvyšují odbornou kvalifikaci pro své budoucí povolání a kariéru a naše škola se tak úrovní praktického vyučování u oboru kuchař-číšník dostává na samou hranici, která odděluje střední odborná učiliště od špičkových hotelových škol s maturitou.

 

Jak hodnotíte současnou českou gastronomii?

Vzestup současné české gastronomie je pomalý a pozvolný. Se zkvalitňováním gastronomického vzdělávání lze očekávat i zkvalitnění gastronomie.

 

Jaké jsou vaše kuchařské vzory?

Kuchařské vzory jako takové nemám. Nicméně si myslím, že jsou mezi námi odborníci na vysoké úrovni, pro které je jejich povolání vším. Mezi ně patří například „michelinský“ kuchař Radek Kašpárek či trojnásobný vítěz ankety „Zlatý kuchař“ Jan Punčochář a šéfkuchař Přemysl Forejt, kteří jsou zároveň porotci reality show Master Chef Česko 2020.

 

Rozhovor s ing. Věrou Hřebečkovou připravila Mgr. Jiřina Bartošová

 

 


Projekt Gastrostudia pokračuje dál!

Dnes 8. června 2020 zahájila stavební firma PROTOM Strakonice práce na stavební části nového "Gastrostudia SOUs Vodňany". Zároveň probíhá výběrové řízení na firmu, která dodá veškeré vnitřní vybavení. Jedinou změnou oproti původním plánům je, že z důvodu koronavirové pandemie se patrně posune termín celkového dokončení gastrostudia. To znamená, že gastrostudio asi nebude kompletně dokončeno k 1. září 2020, ale o trochu později. To však neohrozí nově zaváděnou výuku kulinářství a všichni žáci 1. ročníku oboru kuchař-číšník budou už mít výuku podle nového školního vzdělávacího programu (ŠVP Kulinářství).

Mgr. Pavel Kotál, ředitel školy


SOUs Vodňany se připravuje na výuku budoucích špičkových kuchařů

Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 jsme společně s naším zřizovatelem Městem Vodňany obdrželi od ing. arch. Lukáše Švejdy finální řešení „Gastrostudia SOUs Vodňany“. Naše škola se proto začala intenzívně připravovat na výuku nového předmětu kulinářství, která u nás započne už za 9 měsíců.

Kulinářství je předmět, který vychází ze vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ pana Jiřího Roitha a původně byl určen jako trénink špičkových kuchařů, číšníků a sommeliérů restaurací Grosseto. Později se tento projekt rozšířil i na dobré hotelové a gastronomické školy. Předpokládá však žáka, který se o gastronomii skutečně zajímá a bere ji vážně, rád se učí novým věcem a důraz je kladen především na kvalitu stravování.

Jsme rádi, že naše škola do tohoto projektu vstoupila už v letošním roce 2019 nákupem příslušných licencí a že v příštím školním roce 2020/2021 začneme od září s praktickou výukou kulinářství.

Kulinářské umění je vlastně profesionální vaření, ve kterém se žáci naučí speciální kulinářské techniky a postupy od základů, jako je správné držení nože, speciální vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je příprava masa, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide.

Informace o jednotlivých receptech, ale i o jednotlivých technikách a postupech žáci už nebudou získávat z učebnic, jako např. jak připravit steak z hovězí svíčkové, ale naopak se naučí podstatu přípravy hovězího steakového masa od jeho skladování, temperování, různých metod opékání, propečení až po jeho odpočívání. Učebnice budou nahrazeny videozáznamy, které si žáci budou moci stahovat do svých digitálních zařízení.

Cílem je naučit studenty podstatu kulinářského umění formou video modulů a neukazovat, jak se vaří pouze podle daného receptu. Video modul je do detailu zpracován a vysvětlen tak, aby byl srozumitelný pro každého žáka, který si ho může kdykoliv pustit na svém počítači, tabletu nebo mobilu a sám v klidu prostudovat. Každá hodina srozumitelně vysvětluje jedno téma kulinářského umění. Jak už bylo uvedeno zakladatelem tohoto vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ a soutěže KU Young Chef, který má za cíl zlepšit úroveň gastronomického vzdělávání, je šéfkuchař a majitel restaurace Nad jezerem na Máchově jezeře pan Jiří Roith.

Každý dobrý kuchař by se nejprve měl naučit a pochopit všechny základní kulinářské techniky a postupy a pak se snažit přidávat do vaření své umění a kreativitu. Jedině tak začne vytvářet své vlastní kulinářské umění.

Na závěr bych Vás chtěla pozvat na náš další „Den otevřených dveří SOUs Vodňany“, který se bude konat 17. ledna 2020 od 8:00 do 17:00 hodin, kde se můžete o kulinářství a připravovaném gastrostudiu dozvědět více.

Ing. Věra Hřebečková, učitelka kulinářství


Facebook Instagram YouTube