SOU Vodňany Gastrostudio 2020

Gastrostudio

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Gastroučebna

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Návrh interiéru gastrostudia a gastroučebny

Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit
Zvětšit

Gastrostudio aktuálně

 

"Vaření jde povýšit na kulinářství,

což je forma umění jako hudba nebo malířství."

                       

Připnuto

Gastrostudio je dokončeno

V nejbližší době dojde k oficiálnímu předání nového gastrostudia. V současné době probíhá zaškolování vyučujících v používání přístrojů v gastrostudiu - viz fotogalerie níže.


Připnuto

SOUs Vodňany se připravuje na výuku v novém gastrostudiu

 Realizace projektu „Gastrostudio SOUs Vodňany“ je v plném proudu a každý den je pouhým okem viditelný postup stavebních prací. Ing. Věra Hřebečková, která bude zajišťovat výuku v těchto moderních učebnách, nám zodpověděla otázky týkající se kulinářství, gastrostudia a celkově gastronomie.

 

Můžete nám stručně představit koncept kulinářství?

Podstatou kulinářství je učit techniky a postupy a ne jednotlivé recepty. Když žák pochopí podstatu jednotlivých kulinářských technik a postupů, bude si umět vytvářet vlastní recepty.

 

Jak bude gastrostudio využito?

Již ve druhém pololetí tohoto školního roku počítáme s využitím studia k praktické, ale i teoretické výuce. V příštím roce 2021 – jakmile bude gastrostudio předáno škole k užívání - začnou být prostory využívány i pro odborný výcvik. Vyučovat se tu bude především zcela nový předmět „kulinářství“ u žáků 1. ročníku  učebního oboru kuchař-číšník, ale než postupně naběhne výuka u tohoto oboru i pro druhý a třetí ročník, bude gastrostudio využíváno rovněž pro odborný výcvik nejen kuchařů a číšníků, ale i cukrářů.

 

Jak bude vypadat výuka předmětu kulinářství?

V těchto dnech začínáme využívat licenci „Kulinářské umění“, díky níž se naši studenti naučí celou škálu kulinářských technik a postupů od základů, jako je správné krájení nožem, vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je práce s masem a rybami, nakládání do solného nálevu, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide. Nebudou se tedy učit z klasických učebnic, jak tomu bylo v předchozích letech, ale formou detailně propracovaných videomodulů, které si budou moci přehrát na svých mobilních telefonech, tabletech či noteboocích.

 

Budete se soustředit jen na českou kuchyni nebo i na zahraniční?

První dva roky budou věnovány české kuchyni, v třetím ročníku nahlédneme i pod pokličku kuchyně mezinárodní.

 

Je možné podobný koncept výuky najít i jinde na jihu Čech?

Předmět kulinářství se vyučuje i na několika málo školách na jihu Čech, ale moderní gastrostudio s potřebným špičkovým vybavením za 13,2 miliónu korun se staví jen zde ve Vodňanech.

 

Co žákům tato inovace přinese?

Žáci si studiem kulinářského umění zvyšují odbornou kvalifikaci pro své budoucí povolání a kariéru a naše škola se tak úrovní praktického vyučování u oboru kuchař-číšník dostává na samou hranici, která odděluje střední odborná učiliště od špičkových hotelových škol s maturitou.

 

Jak hodnotíte současnou českou gastronomii?

Vzestup současné české gastronomie je pomalý a pozvolný. Se zkvalitňováním gastronomického vzdělávání lze očekávat i zkvalitnění gastronomie.

 

Jaké jsou vaše kuchařské vzory?

Kuchařské vzory jako takové nemám. Nicméně si myslím, že jsou mezi námi odborníci na vysoké úrovni, pro které je jejich povolání vším. Mezi ně patří například „michelinský“ kuchař Radek Kašpárek či trojnásobný vítěz ankety „Zlatý kuchař“ Jan Punčochář a šéfkuchař Přemysl Forejt, kteří jsou zároveň porotci reality show Master Chef Česko 2020.

 

Rozhovor s ing. Věrou Hřebečkovou připravila Mgr. Jiřina Bartošová

 

 


Projekt Gastrostudia pokračuje dál!

Dnes 8. června 2020 zahájila stavební firma PROTOM Strakonice práce na stavební části nového "Gastrostudia SOUs Vodňany". Zároveň probíhá výběrové řízení na firmu, která dodá veškeré vnitřní vybavení. Jedinou změnou oproti původním plánům je, že z důvodu koronavirové pandemie se patrně posune termín celkového dokončení gastrostudia. To znamená, že gastrostudio asi nebude kompletně dokončeno k 1. září 2020, ale o trochu později. To však neohrozí nově zaváděnou výuku kulinářství a všichni žáci 1. ročníku oboru kuchař-číšník budou už mít výuku podle nového školního vzdělávacího programu (ŠVP Kulinářství).

Mgr. Pavel Kotál, ředitel školy


Facebook Instagram YouTube