Gastrostudio

Strojní mechanik ve firmě Pöttinger

Aktuálně pro žáky a uchazeče o studium


vyvěšeno od: 24. 6. 2020

Vyhlašujeme 3. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2020/2021

Ředitel SOUs Vodňany vyhlašuje 3. kolo přijímacího řízení od 3. 7. 2020 do 22. 9. 2020 v těchto oborech vzdělání:

 

Kód a název učebního oboru:

Počet volných míst:

29-56-H/01 Řezník-uzenář

2

23-51-H/01 Strojní mechanik

2

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

2

 

Termín odevzdání přihlášek je do 22. 9. 2020 (včetně 22. 9. 2020 do 12:00 hodin). 

Kritéria přijímacího řízení jsou shodná jako v 1. kole přijímacího řízení pro školní rok 2020/2021 (viz v rubrice "Aktuality").

Přihláška ke stažení v rubrice "Pro žáky a rodiče" (Dokumenty ke stažení). 



vyvěšeno od: 8. 6. 2020

Projekt "Gastrostudia SOUs Vodňany" pokračuje dál!

Dnes 8. června 2020 zahájila stavební firma PROTOM Strakonice práce na stavební části nového "Gastrostudia SOUs Vodňany". Zároveň probíhá výběrové řízení na firmu, která dodá veškeré vnitřní vybavení. Jedinou změnou oproti původním plánům je, že z důvodu koronavirové pandemie se patrně posune termín celkového dokončení gastrostudia. To znamená, že gastrostudio asi nebude kompletně dokončeno k 1. září 2020, ale o trochu později. To však neohrozí nově zaváděnou výuku kulinářství a všichni žáci 1. ročníku oboru kuchař-číšník budou už mít výuku podle nového školního vzdělávacího programu (ŠVP Kulinářství).                                                                                                                                                                                                       

Mgr. Pavel Kotál

ředitel školy

 



vyvěšeno od: 27. 4. 2020

Upozornění DM

Domov mládeže SOUs Vodňany oznamuje, že pro školní rok 2019/2020 ruší veškeré rekreační pobyty (zejména o hlavních prázdninách).



vyvěšeno od: 15. 4. 2020

Zrušené akce SOUs Vodňany v roce 2020



vyvěšeno od: 4. 5. 2020

Informace k znovuotevření SOUs Vodňany

pro žáky 3. ročníků

 

 

Informace k znovuotevření SOUs Vodňany.pdf



vyvěšeno od: 29. 11. 2019

SOUs Vodňany se připravuje na výuku budoucích špičkových kuchařů

Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 jsme společně s naším zřizovatelem Městem Vodňany obdrželi od ing. arch. Lukáše Švejdy finální řešení „Gastrostudia SOUs Vodňany“. Naše škola se proto začala intenzívně připravovat na výuku nového předmětu kulinářství, která u nás započne už za 9 měsíců.

Kulinářství je předmět, který vychází ze vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ pana Jiřího Roitha a původně byl určen jako trénink špičkových kuchařů, číšníků a sommeliérů restaurací Grosseto. Později se tento projekt rozšířil i na dobré hotelové a gastronomické školy. Předpokládá však žáka, který se o gastronomii skutečně zajímá a bere ji vážně, rád se učí novým věcem a důraz je kladen především na kvalitu stravování.

Jsme rádi, že naše škola do tohoto projektu vstoupila už v letošním roce 2019 nákupem příslušných licencí a že v příštím školním roce 2020/2021 začneme od září s praktickou výukou kulinářství.

Kulinářské umění je vlastně profesionální vaření, ve kterém se žáci naučí speciální kulinářské techniky a postupy od základů, jako je správné držení nože, speciální vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je příprava masa, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide.

Informace o jednotlivých receptech, ale i o jednotlivých technikách a postupech žáci už nebudou získávat z učebnic, jako např. jak připravit steak z hovězí svíčkové, ale naopak se naučí podstatu přípravy hovězího steakového masa od jeho skladování, temperování, různých metod opékání, propečení až po jeho odpočívání. Učebnice budou nahrazeny videozáznamy, které si žáci budou moci stahovat do svých digitálních zařízení.

Cílem je naučit studenty podstatu kulinářského umění formou video modulů a neukazovat, jak se vaří pouze podle daného receptu. Video modul je do detailu zpracován a vysvětlen tak, aby byl srozumitelný pro každého žáka, který si ho může kdykoliv pustit na svém počítači, tabletu nebo mobilu a sám v klidu prostudovat. Každá hodina srozumitelně vysvětluje jedno téma kulinářského umění. Jak už bylo uvedeno zakladatelem tohoto vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ a soutěže KU Young Chef, který má za cíl zlepšit úroveň gastronomického vzdělávání, je šéfkuchař a majitel restaurace Nad jezerem na Máchově jezeře pan Jiří Roith.

Každý dobrý kuchař by se nejprve měl naučit a pochopit všechny základní kulinářské techniky a postupy a pak se snažit přidávat do vaření své umění a kreativitu. Jedině tak začne vytvářet své vlastní kulinářské umění.

Na závěr bych Vás chtěla pozvat na náš další „Den otevřených dveří SOUs Vodňany“, který se bude konat 17. ledna 2020 od 8:00 do 17:00 hodin, kde se můžete o kulinářství a připravovaném gastrostudiu dozvědět více.

Ing. Věra Hřebečková, učitelka kulinářství


Tato stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko Souhlasím, souhlasíte s jejich použitím. Další informace Souhlasím
Facebook
Instagram
YouTube
Facebook Instagram YouTube