Gastrostudio

Strojní mechanik ve firmě Pöttinger
samostudium
vyvěšeno od: 2. 7. 2020

Výsledky přijímacího řízení 2. kolo pro školní rok 2020/2021

Výsledky přij. řízení 2_kolo.docx




vyvěšeno od: 24. 6. 2020

Vyhlašujeme 3. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2020/2021

Ředitel SOUs Vodňany vyhlašuje 3. kolo přijímacího řízení od 3. 7. 2020 do 22. 9. 2020 v těchto oborech vzdělání:

 

Kód a název učebního oboru:

Počet volných míst:

29-56-H/01 Řezník-uzenář

2

23-51-H/01 Strojní mechanik

2

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

2

 

Termín odevzdání přihlášek je do 22. 9. 2020 (včetně 22. 9. 2020 do 12:00 hodin). 

Kritéria přijímacího řízení jsou shodná jako v 1. kole přijímacího řízení pro školní rok 2020/2021 (viz v rubrice "Aktuality").

Přihláška ke stažení v rubrice "Pro žáky a rodiče" (Dokumenty ke stažení). 



vyvěšeno od: 17. 6. 2020

Výborná třída zámečníků odchází!

„Tak je tu čas, kdy probíráš korálky dnů, posledních študáckých dnů…“ text známé písně skupiny Extra Band nám připomíná, že se musíme jako každý rok rozloučit se studenty třetích ročníků. Ačkoli v našich vzpomínkách zůstanou všichni studenti, z těch letošních si nejčastěji budeme připomínat třídu S3A, kterou navštěvovalo devatenáct chlapců z učebního oboru „strojní mechanik“ (zámečník). Zvláště si ji budeme připomínat proto, že tato třída byla velmi úspěšná.

Sešlo se v ní mnoho výjimečných žáků, kteří zaujati svým oborem příkladně studovali, vytvořili bezvadnou partu, aktivně se zapojovali do školních i mimoškolních akcí a dělali čest naší škole po celou dobu svého studia. Střední odborné učiliště služeb Vodňany opakovaně úspěšně reprezentovali v krajských kolech soutěže KOVO JUNIOR. Ba dokonce žák Martin Jiraň dvakrát postoupil do celostátního kola této soutěže, což se stalo poprvé v historii naší školy. Jeden ze studentů – Jakub Jaroch - se postaral o další rekord školy – když v praktické části závěrečné zkoušky získal z 200 možných bodů plný počet 200 bodů! Student Josef Scheschy byl po celé tři roky vůbec nejlepším žákem této třídy, pokud se jedná o prospěch v teoretickém vyučování a zejména v odborném výcviku. Prakticky měl vždy na vysvědčení ze všech předmětů známku „výborný“.

Ne všem ale zazní poslední zvonění, protože čtyři žáci budou pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturity, k čemuž mají vynikající předpoklady.

Více než třetina žáků dostala díky stipendijnímu programu města Vodňany za vyznamenání v 3. ročníku v květnu 2020 slušnou finanční částku 1500 Kč. Ústní závěrečné zkoušky této třídy se budou konat v pátek 19. června 2020, ale už nyní odhadujeme celkem devět žáků, kteří – pokud si vše nepokazí svým výkonem u ústních zkoušek – si k uvedené sumě připočtou ještě 3500 Kč navíc za vyznamenání u závěrečných zkoušek. A to už je pěkný a zasloužený „dárek“ do začátku nové etapy jejich života.

Studentům třetích ročníků tedy jedno období života končí. Na každém konci je ale krásné to, že něco nového naopak začíná. Naši učitelé se všem snažili dát ten nejlepší základ pro život i pro další studium. A tak věřím, že vše náležitě využijí a zúročí. Odteď budou na naši školu už jen vzpomínat – na kamarády, na společné zážitky, na pedagogy, kteří je trpělivě provázeli nelehkou cestou k vzdělání a snažili se jim předat co nejvíce znalostí a zkušeností, za což jim patří velký obdiv a poděkování. Všem absolventům přejeme hodně štěstí a úspěchů v dalším životě.

Tak je tu čas, kdy odcházíš ulicí snů, bláznivejch nádhernejch snů…

Mgr. Jiřina Bartošová, učitelka SOUs Vodňany

 

 



vyvěšeno od: 16. 6. 2020

Úspěšné závěrečné zkoušky oboru řezník-uzenář

SOUs Vodňany opouští první skupina vyučených řezníků v historii školy. Gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů! 



vyvěšeno od: 8. 6. 2020

Projekt "Gastrostudia SOUs Vodňany" pokračuje dál!

Dnes 8. června 2020 zahájila stavební firma PROTOM Strakonice práce na stavební části nového "Gastrostudia SOUs Vodňany". Zároveň probíhá výběrové řízení na firmu, která dodá veškeré vnitřní vybavení. Jedinou změnou oproti původním plánům je, že z důvodu koronavirové pandemie se patrně posune termín celkového dokončení gastrostudia. To znamená, že gastrostudio asi nebude kompletně dokončeno k 1. září 2020, ale o trochu později. To však neohrozí nově zaváděnou výuku kulinářství a všichni žáci 1. ročníku oboru kuchař-číšník budou už mít výuku podle nového školního vzdělávacího programu (ŠVP Kulinářství).                                                                                                                                                                                                       

Mgr. Pavel Kotál

ředitel školy

 



vyvěšeno od: 8. 6. 2020

Otevření školní jídelny SOUs Vodňany v červnu a v červenci 2020

Od pondělí 15. 6. 2020 bude ŠJ SOUs Vodňany otevřena pro všechny skupiny strávníků (vyjma žáků 1. a 2. ročníků, u nichž probíhá vzdělávání distančním způsobem). Strávníci si od dnešního dne mohou přihlásit obědy u vedoucí školní jídelny paní  Mileny Dubské (tel. 383 382 582, 778 484 465), popřípadě prostřednictvím webového rozhraní www.strava.cz.

Při vstupu strávníků do jídelny a organizaci stolování však dochází k mnoha změnám, a to:

1. Všichni strávníci si před vstupem do školní jídelny umyjí nebo dezinfikují ruce (jednorázové papírové utěrky a dezinfekce budou k dispozici).

2. Všichni strávníci se pohybují po budově školní jídelny v roušce vyjma doby vlastní konzumace stravy.

3. Veškerý samoobslužný výdej je omezen (výdej příborů, ubrousků, nebalených potravin, nápojů, ovoce a jiné). Vše vydává personál ŠJ v rouškách a rukavicích.

4. Používání jídelních táců všemi skupinami strávníků je žádoucí. 

5. Strávníci přicházejí do jídelny po skupinách, tak aby byl splněn doporučený počet osob v jídelně, a to podle následujího harmonogramu:

  • V době od 10.30 hod. do 11.00 hod. externí strávníci s vlastními jídlonosiči. Povinností těchto cizích strávníků je vyzvednout si na chodbě ŠJ jídelní tác, rozložit si na tento tác svůj jídlonosič a takto přistoupí k výdejnímu okénku v jídelně, zaznamená na snímači pomocí čipu odběr oběda, personál ŠJ mu naplní rozložené nádoby. Strávník si odnese tác na chodbu ŠJ, kde si jídlonosič opět složí a odchází z jídelny.
  • V době od 11.00 hod. do 11.30 hod. se v jídelně stravuje skupina zaměstnanců SOUs Vodňany.
  • V době od 11.30 hod. do 12.30 hod. se v jídelně stravují cizí strávníci, kteří konzumují oběd ve školní jídelně. Tito strávníci dodržují výše uvedené zásady obdobným způsobem. 

 

                                                                                                                                Mgr. Pavel Kotál

                                                                                                                                ředitel SOUs Vodňany



vyvěšeno od: 27. 4. 2020

Upozornění DM

Domov mládeže SOUs Vodňany oznamuje, že pro školní rok 2019/2020 ruší veškeré rekreační pobyty (zejména o hlavních prázdninách).



vyvěšeno od: 15. 4. 2020

Zrušené akce SOUs Vodňany v roce 2020



vyvěšeno od: 28. 2. 2020

SOUs Vodňany vítězem krajského kola KOVO JUNIOR 2020

Ve čtvrtek 27. února 2020 se konalo na VOŠ, SPŠ a SOŠ řemesel a služeb v Strakonicích krajské kolo odborné zámečnické soutěže KOVO JUNIOR 2020 – „Zlaté české ručičky“. Do této soutěže naše škola nominovala dva žáky. Jednak zkušeného Martina Jiraně z 3. ročníku učebního oboru strojní mechanik (v roce 2018 a 2019 se zúčastnil národního kola této soutěže) a nadějného Patrika Krejčího z 2. ročníku téhož učebního oboru.

Martin Jiraň získal v této soutěži zlatý pohár za 1. místo a postupuje do národního kola, které se letos bude konat v Domažlicích, a Patrik Krejčí obsadil pěkné 3. místo. Oba žáci prokázali nadprůměrné znalosti a dovednosti ve svém oboru a výborně reprezentovali naši školu. Touto cestou děkuji Martinu Jiraňovi i Patriku Krejčímu jak za sebe, tak za učitele odborného výcviku za vzornou reprezentaci SOUs Vodňany! Je to poprvé v historii naší školy, kdy jsme získali první místo v krajském kole této soutěže.

Mgr. Pavel Kotál, ředitel SOUs Vodňany, Foto: Ivan Kolesa

 

 

 

 



vyvěšeno od: 21. 2. 2020

Úspěch na soutěži Písecké dortování

Ve čtvrtek 20. 2. 2020 se naše škola zúčastnila 6. ročníku soutěže  "Písecké dortování". Tato soutěž je určena pro žáky oboru cukrář. Žákyně naší školy z druhého ročníku C2A - Kateřina Apeltauerová  získala krásné 3. místo. Kateřině gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezantaci školy.  



vyvěšeno od: 14. 2. 2020

Nejlepší žák školy š. r. 2019/2020



vyvěšeno od: 4. 12. 2019

Kritéria přijímacího řízení 2020/2021



vyvěšeno od: 29. 11. 2019

SOUs Vodňany se připravuje na výuku budoucích špičkových kuchařů

Ve čtvrtek 28. listopadu 2019 jsme společně s naším zřizovatelem Městem Vodňany obdrželi od ing. arch. Lukáše Švejdy finální řešení „Gastrostudia SOUs Vodňany“. Naše škola se proto začala intenzívně připravovat na výuku nového předmětu kulinářství, která u nás započne už za 9 měsíců.

Kulinářství je předmět, který vychází ze vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ pana Jiřího Roitha a původně byl určen jako trénink špičkových kuchařů, číšníků a sommeliérů restaurací Grosseto. Později se tento projekt rozšířil i na dobré hotelové a gastronomické školy. Předpokládá však žáka, který se o gastronomii skutečně zajímá a bere ji vážně, rád se učí novým věcem a důraz je kladen především na kvalitu stravování.

Jsme rádi, že naše škola do tohoto projektu vstoupila už v letošním roce 2019 nákupem příslušných licencí a že v příštím školním roce 2020/2021 začneme od září s praktickou výukou kulinářství.

Kulinářské umění je vlastně profesionální vaření, ve kterém se žáci naučí speciální kulinářské techniky a postupy od základů, jako je správné držení nože, speciální vývary, polévky a omáčky, až po náročnější techniky, jako je příprava masa, pečení, dušení, konfitování nebo vaření metodou sous-vide.

Informace o jednotlivých receptech, ale i o jednotlivých technikách a postupech žáci už nebudou získávat z učebnic, jako např. jak připravit steak z hovězí svíčkové, ale naopak se naučí podstatu přípravy hovězího steakového masa od jeho skladování, temperování, různých metod opékání, propečení až po jeho odpočívání. Učebnice budou nahrazeny videozáznamy, které si žáci budou moci stahovat do svých digitálních zařízení.

Cílem je naučit studenty podstatu kulinářského umění formou video modulů a neukazovat, jak se vaří pouze podle daného receptu. Video modul je do detailu zpracován a vysvětlen tak, aby byl srozumitelný pro každého žáka, který si ho může kdykoliv pustit na svém počítači, tabletu nebo mobilu a sám v klidu prostudovat. Každá hodina srozumitelně vysvětluje jedno téma kulinářského umění. Jak už bylo uvedeno zakladatelem tohoto vzdělávacího projektu „Kulinářského umění“ a soutěže KU Young Chef, který má za cíl zlepšit úroveň gastronomického vzdělávání, je šéfkuchař a majitel restaurace Nad jezerem na Máchově jezeře pan Jiří Roith.

Každý dobrý kuchař by se nejprve měl naučit a pochopit všechny základní kulinářské techniky a postupy a pak se snažit přidávat do vaření své umění a kreativitu. Jedině tak začne vytvářet své vlastní kulinářské umění.

Na závěr bych Vás chtěla pozvat na náš další „Den otevřených dveří SOUs Vodňany“, který se bude konat 17. ledna 2020 od 8:00 do 17:00 hodin, kde se můžete o kulinářství a připravovaném gastrostudiu dozvědět více.

Ing. Věra Hřebečková, učitelka kulinářství


Tato stránka používá soubory cookies. Pokračováním v prohlížení této internetové stránky nebo kliknutím na tlačítko Souhlasím, souhlasíte s jejich použitím. Další informace Souhlasím
Facebook
Instagram
YouTube
Facebook Instagram YouTube